cvso valkerij leuven

Aandeelhouder worden?

Meld je hier aan!

Wat is project 10×1?

Project 10X1 is een initiatief van CVSO Valkerij in Leuven dat tien kleinschalige, duurzame woningen wil bouwen voor daklozen. Het doel is hen een kans te bieden om van de straat naar een eigen (t)huis te verhuizen, met een vast huurcontract & domicilie.

We zijn een kleine coöperatie met veel ambitie. We vinden dat iedereen recht heeft op wonen. De huisvestingsmarkt wordt onbetaalbaar voor wie een laag inkomen heeft. Daar willen we iets concreets aan doen, maar ook de samenleving oproepen om deze onrechtvaardige situatie niet langer te negeren.

Wil je ons verhaal volgen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

cv valkerij 10x1

Hoe is het project tot stand gekomen?

De nachtopvang

Engagement in de nachtopvang voor daklozen in de stad maakte de groeiende problematiek van dakloosheid concreet zichtbaar. Vandaar ontstond bij de vrijwilligers van de coöperatie de idee om tien kleinschalige en duurzame woningen te bouwen.

De oorsprong

‘De Valkerij’ is een coöperatieve vennootschap die werd opgericht op 1 augustus 1991. De initiatiefnemers waren Julia Rottiers, Moo Laforce en Paula Gorissen.

‘De Valkerij’ begon met de aankoop van een voormalige drukkerij en een snoepfabriek in de Valkerijgang. De gebouwen werden gerenoveerd en dienden als werkruimte voor de het sociale economiebedrijf ‘Wonen en Werken’ en als huisvesting voor verschillende sociale organisaties. De coöperatie engageert zich vandaag in het bouwen van woningen voor dak- en thuislozen in Leuven. Daartoe werd de stuurgroep ‘10X1’ opgericht. We willen in een periode van tien jaar tien woningen bouwen in samenwerking met het Consortium ‘10×1’.

Meer weten over CVSO De Valkerij? Klik hier.

Over ons

Aan het roer van dit project staat een enthousiaste en geëngageerde stuurgroep. We stellen hen graag even voor:

Hilde cv valkerij 10x1

Hilde Beckers

Aandeelhouder, voorzitter en vrijwilliger bij CVSO Valkerij en duizendpoot in het project 10X1, vrijwilliger bij de nachtopvang voor daklozen.

cv valkerij 10x1 moo

Moo Laforce

Medeoprichtster van de CVSO Valkerij, Wonen en Werken, De Ruimtevaart, initiatiefneemster van het bootproject “den Tube”. Lid van de AV van de CVSO Valkerij.

cv valkerij project 10x1 Danny

Danny Wildemeersch

Emeritus gewoon hoogleraar pedagogiek KU Leuven. Bestuurslid CVSO Valkerij en lid van stuurgroep 10×1.

Waar staan we nu?

Het project bevindt zich momenteel in een cruciale fase.

Een perceel in de Galgebergstraat werd door de stad Leuven ter beschikking gesteld aan de Valkerij. Op dit terrein werden drie kleinschalige, demonteerbare woningen gepland. De Valkerij zou een ‘recht van opstal’ verwerven voor een periode van 16 jaar. Een bouwaanvraag werd ingediend door architectenbureau DMOA. De aanvraag werd goedgekeurd door de stad. Door twee buurtbewoners werd een bezwaarschrift ingediend. Vervolgens keurde de provincie het dossier af. Er wordt nu een nieuwe aanvraag voorbereid.

Ondertussen zit de coöperatie niet stil en onderzoekt ze, in samenwerking met de partners van het consortium actief bijkomende locaties.

De Stad Leuven heeft bij de Federale Overheidsdienst POD Maatschappelijke Integratie een voorstel ingediend voor de financiering van een project ‘Housing First voor jongvolwassenen 2023’. Binnen dit kader werd 10×1 aangesproken voor het bouwen van woningen en ‘Mind the Gap’ voor de begeleiding van de jongvolwassenen. We zoeken in dit verband naar een betaalbaar perceel of pand in Leuven. Heb jij een goed idee hieromtrent?

Aarzel niet om ons te contacteren!

Het principe ‘Housing First’

Housing First is een wereldwijde beweging van initiatieven die zorgen voor huisvesting voor daklozen. De doelgroep bestaat uit kwetsbare personen die langer dan twee jaar dak- of thuisloos zijn.

Housing First hanteert het principe van ‘recht op wonen als mensenrecht’. De Housing First strategie is: een (t)huis als vertrekpunt voor een integratieproces. Van daaruit kunnen, in samenwerking met begeleiders, andere uitdagingen worden aangepakt. Deze aanpak blijkt écht te werken. In België zijn er op verschillende plaatsen succesvolle experimenten met Housing First. De evaluatie van deze experimenten toont aan dat het doelpubliek in staat is om rechtstreeks van de straat in een woonst in te trekken, dankzij intensieve en multidisciplinaire begeleiding op maat van hun behoeften.

In samenwerking met het Agentschap Stadsontwikkeling Leuven(AGSL) wordt gezocht naar woningen om te huren aan een lage prijs. AGSL werkt als bemiddelaar tussen huurder en verhuurders en zorgt voor lange termijn huurcontracten voor beide partijen. Dankzij het huurcontract kunnen de bewoners ook een wettelijk domicilie verwerven.

De ondersteuning is langdurig, op maat van de betrokken individuen en multidisciplinair.

Partners

Het Consortium

Om dit te realiseren richtte de CVSO Valkerij een consortium op van partners die, elk vanuit hun eigen deskundigheid en inbreng, de uitdaging aanpakken en oplossen. De partners in het consortium zijn de CVSO Valkerij, de Stad Leuven, architectenbureau DMOA, Housing First en Autonoom Gemeentebedrijf Stadsontwikkeling Leuven (AGSL).

In Leuven is Housing First een samenwerkingsverband tussen Stad Leuven, Mobiel Team Minderbroederstraat en Oudebaan, MSOC Leuven, WGC De Central, OCMW Leuven, Zorg Leuven en CAW Oost-Brabant die de coördinatie op zich neemt.

De stad voorziet in gronden of panden voor de woningen. De coöperatie bouwt of verbouwt de woningen en financiert het bouwproces. DMOA ontwerpt de woningen. Housing First zorgt voor de toewijzing en begeleiding van de bewoners. AGSL staat in voor de verhuring. Voor de bouw van de eerste drie woningen werken we samen met aannemersbedrijf Noust uit Lommel. Ecoob installeert de zonnepanelen. Zowel de Koning Boudewijnstichting als de Provincie Vlaams-Brabant subsidiëren het initiatief.

Hoe kan je meewerken?

  • Inschrijven voor de nieuwsbrief: blijf op de hoogte van het project en deel het met een vriend.

 

  • Vrijwilligerswerk: overweeg om je tijd en vaardigheden vrijwillig in te zetten, bijvoorbeeld bij onderhoud van de site, evenementen of fondsenwerving.

 

  • Word aandeelhouder: zo steun je financieel het project en krijg inspraak in de coöperatie. Voor meer informatie, klik hier.

 

  • Doneren: kleine en grote financiële bijdragen zijn welkom.

 

  • Sensibiliseren: vergroot bewustwording over dakloosheid en Project 10X1 en deel informatie via sociale media of vertel anderen over het initiatief.

 

Elke bijdrage, groot of klein, draagt bij tot huisvesting voor daklozen, sociale integratie en het sensibiliseren rond recht op wonen voor iedereen.

Nieuwsbrief

Hieronder vind je alvast enkele van onze voorgaande nieuwsbrieven terug!

Het verhaal van een enthousiaste coöperant 

DANNY WILDEMEERSCH

03/11/2023

 Jef Peeters is docent hoger onderwijs op rust. Zijn vader leerde hem als kind sparen en vertelde hem hoe je dit spaargeld verstandig belegt in aandelen, obligaties of staatsbonnen. Maar hij heeft niet naar zijn vader geluisterd. In zijn ogen is het rentesysteem pervers. Ook hier speelt het Mattheus-effect: ‘wie heeft, zal krijgen’…

→ Lees meer

Van burn-out tot herstel: Marie’s verhaal over dakloosheid 

JUDITH CAEYERS

29/01/2024

Marie*, een jonge vrouw met een onwankelbaar zelfvertrouwen, straalt kalmte uit bij onze ontmoeting. Alsof ze zegt: ‘Laat maar komen, ik kan de wereld aan.’ Maar dat was niet altijd zo… 

 → Lees meer

Naar een nieuw beleid voor mensen met urgente woningnoden

DANNY WILDEMEERSCH

15/03/2024

De Pano-uitzending van dinsdag 5 maart 2024 over de toestand van de sociale huisvesting in Vlaanderen was onthullend: : 176.026 mensen wachten op een sociale woning soms tot tien jaar …

 → Lees meer

Nieuwe telling dak- en thuislozen

DANNY WILDEMEERSCH & JUDITH CAEYERS

16/04/2024

Op woensdag 27 maart werd door de Koning Boudewijnstichting de nieuwe telling van dak- en thuisloosheid bekend gemaakt. De telling werd in Vlaanderen uitgevoerd door de onderzoeksgroep van professor Koen Hermans (KU Leuven).

  → Lees meer

We zijn maar zo sterk.. Interview Bieke Verlinden

DANNY WILDEMEERSCH & JUDITH CAEYERS

15/05/2024

We interviewden Bieke Verlinden omdat ze als schepen van de stad Leuven rechtstreeks betrokken is bij het thema dak- en thuisloosheid. Ze is bevoegd voor zorg en welzijn, wijkwerking en begraafplaatsen en is voorzitter van het Bijzonder Comité voor de Sociale Dienst. 

→ Lees meer

Hier komt onze nieuwsbrief 06/2024

COMING SOON

31/01/2024

Beste lezer,

Wij werken momenteel heel hard aan deze nieuwsbrief. Zodra hij klaar is kan u hem hier lezen.

Dankuwel voor uw geduld.

 

 

→ Lees meer

Schrijf je in op onze nieuwsbrief

Wil je op de hoogte blijven van project 10×1? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

project 10x1 cv valkerij

Contacteer ons

CVSO De Valkerij

Mail. 10×1@cvvalkerij.be
Tel. Hilde Beckers: +32 495 44 38 71

Wetenswaardigheden

Deze organisaties, artikels, podcasts, … kwamen we tegen en vonden we interessant.

‘Op straat viel er een last van mijn schouders’

‘Op straat viel er een last van mijn schouders’

‘Vlaanderen telt bijna 20.000 dak- en thuislozen’

‘Ik was nooit de stereotiepe dakloze’

‘Op straat viel er een last van mijn schouders’