cvso valkerij leuven

Aandeelhouder worden?

Meld je hier aan!

Coöperatieve vennootschap Valkerij

Welke projecten zijn er in de cvso Valkerij?

 

Verhuur van haar gebouwen aan sociale organisaties

De coöperatieve finaliteit van Valkerij is bijdragen tot een duurzame samenleving door het leveren van huisvestingsoplossingen. De coöperatieve waarden verantwoordelijkheidszin, democratie, gelijkheid, billijkheid en solidariteit zijn onze leidraad.

Het is niet gemakkelijk voor sociale organisaties om in Leuven onderdak te vinden voor hun diverse werkingen. De coöperatieve vennootschap komt hieraan tegemoet met de verhuur van haar gebouwen door betaalbare en aangename binnen- en buitenruimtes aan te bieden en te zorgen dat deze gebouwen in goede staat blijven.

Op de Valkerijsite kunnen organisaties met een sociaal doel hun eigen werking uitbouwen en elkaars werking ook versterken door gezamenlijke projecten en samenwerkingsverbanden uit te bouwen.

 

Het project “10×1” woningen voor daklozen

Cvso Valkerij financiert en bouwt gedurende 10 jaar 10  kleinschalige woningen voor daklozen in Leuven. De behoefte is groot. Er zijn bijna 500 dak- en thuislozen in deze stad. Het ‘recht op wonen’ is de grondslag van ons nieuwe project. Er werd een consortium opgericht met verschillende partners: cvso Valkerij, de Stad Leuven, Housing First Leuven, AGSL, DMOA architecten. Momenteel zijn we bezig met de aanvraag voor een bouwvergunning met recht van opstal voor drie woningen op grond van de stad Leuven. Wil je graag meer weten, klik dan op onderstaande link!

Denise Hoedemakers collage

Collage Denise Hoedemakers

cv valkerij - buren uit de vaartkom

Ontmoeting met de buren uit de Vaartkom.

In 2019 namen we met de cvso Valkerij en de Ruimtevaart vzw het initiatief om onze buren zoals OPEK ( www.opek.be ), de Vaartkater, De Hoorn en anderen in de Vaartkom te ontmoeten (Corona kwam er dan tussen).

Ons doel is om elkaar beter te leren kennen en waar mogelijk samen te werken. Kortom we willen goede buren zijn, we hebben elkaar wat te bieden en het is fijn als er steun is van de buurt voor wat er leeft in de Valkerijgang.

Muurschildering Kom Op voor je Wijk.

Cvso Valkerij diende samen met De Ruimtevaart vzw een project in bij de stad Leuven in het kader van ‘Kom op Voor je Wijk’ (KOW).

Met (participatieve) street art-projecten werden verschillende muren beschilderd door de kunstenaar Luis Manuel Lambrechts. Hij  inspireerde zich op wat door zowel mensen van De Ruimtevaart als jongeren van Arktos aangebracht werd aan ideeën. Het werden schilderingen met verschillende thema’s met een positieve boodschap.

Zo scheppen we een aangename omgeving en beleving voor de organisaties die er gehuisvest zijn, voor bezoekers en passanten en zorgen we voor meer sociale cohesie in de buurt. We maken een open en aangename plek waar iedereen welkom is en de poort wijd open staat.

Om het te vieren hielden we een fijn feest met een ‘open deurmoment’ op de dag van de buren.

Dak zonnepanelen

Zonnepanelen.

In samenwerking met burger coöperatie ECoOB heeft de cvso Valkerij 48 zonnepanelen op haar daken geplaatst.

Het plaatsen van zonnepanelen biedt de cvso Valkerij aanzienlijke voordelen. Het genereert schone, hernieuwbare energie, vermindert de ecologische voetafdruk en draagt bij aan duurzaamheidsdoelstellingen.

Financieel gezien leidt dit tot kostenbesparingen en mogelijke inkomsten door overtollige energie terug te leveren. De inzet voor zonne-energie toont maatschappelijk verantwoord ondernemen en verbetert het imago van de organisatie.

Dit kan anderen inspireren om soortgelijke stappen te ondernemen, en het vergroot de energieonafhankelijkheid van de cvso Valkerij, wat waardevol is in onzekere tijden.

Kortom, deze zonnepanelen dragen bij aan duurzaamheid, financiële stabiliteit en maatschappelijke impact voor de cvso Valkerij.

Het project “Klimaatrobuuste binnenkoer”, in samenwerking met Kom Op voor je Wijk, stad Leuven

De binnenkoer van de Valkerijsite in Leuven wordt intensief gebruikt door de Ruimtevaart vzw, Arktos vzw en De Mobil. Ook de bewoners uit de Valkerijgang en de Glasblazerijstraat zijn, samen met de andere huurders van deze site, welkom op deze plek. Met dit project slaat Valkerij de handen in elkaar met ‘Terra Rebus’ en Kom op voor je Wijk om een bestaande, eerder klassieke binnenkoer om te toveren naar een belevingstuin. Midden in Leuven kan deze groene oase letterlijk en figuurlijk ademruimte geven aan verschillende groepen mensen. De site zal ook meer klimaatbestendig en biodivers worden.

De (tweede) binnenkoer van de Valkerijsite is nu een verharde plaats zonder enig groen. CVSO Valkerij kwam met het idee om deze plek te ontharden en te vergroenen en een deel van het hemelwater op te vangen in plaats van te laten wegvloeiren in de riool. Dit idee werd positief onthaald bij de verschillende organisaties gehuisvest op de site. Enkele buren waren ook enthousiast en stemden mee in om een project uit te werken en in te dienen bij Kom Op voor je Wijk van de stad Leuven.

Bezoek onze huurders

De cvso Valkerij verhuurt aan organisaties met een sociaal doel …

Neem contact op

Wil je meer weten over de cvso Valkerij? Neem gerust contact op.